top of page

10 redenen waarom jij "armoede" ervaart en niet het leven leeft dat jij graag wil


Op de klassiek vraag "Wat zou jij doen als je de volle pot van de Lotto hebt gewonnen?" blijven veel mensen met hun mond vol tanden zitten.


Het is een vraag die in bijna elk coach-traject minstens 1x wordt gebruikt.

Een simpele vraag om jou even te laten stilstaan bij wat je graag wilt bereiken.


Het is zo makkelijk om te blijven zeuren en klagen, het brengt je echter geen millimeter vooruit.


Hier zet ik graag nóg enkele redenen op een rij waarom jij niet het leven leeft waar je diep van binnen zo naar verlangt. En waardoor jij in armoede of tekort ervan blijft verder doen. En ... wie het schoentje past, trekt het aan zeker? ;-)


1) Als jij jouw energie en productiviteit niet gebruikt waarvoor ze is bedoeld en bijgevolg met een leegte achterblijft. Meestal verwacht men dan ook nog van een ander dat die deze leegte zal invullen. vb: bij gebrek aan liefde voor jezelf (want wie ziet er zichzelf nu graag?) verwacht je liefde van een partner. In het begin van de relatie zal dit geen probleem geven, later is er duidelijk een disbalans én wordt de schuld vaak bij de partner gevonden.


2) Stel jij gebruikt wel jouw energie en productiviteit al gevend maar je hebt moeite om te ontvangen. vb: je geeft bijzonder veel waarde aan je klanten maar durft daar geen correcte prijs voor te vragen.


3) Er zijn mensen die op een oneerlijke manier energie van anderen opeisen. Ook zij ervaren armoede of een gevoel van tekort. vb: Narcisme


4) Misschien ben jij iemand die zo verkwistend met jouw energie en zegeningen omgaat, dat er uiteindelijk niets meer van overblijft. vb: Je hebt zo bourgondisch geleefd dat jouw gezondheid eronder heeft geleden.


5) Als iemand zo gefixeerd is op het "hebben van geld" dat ze hun vrienden, gezondheid en kansen verliezen omdat ze vergeten zijn wat écht belangrijk is.


6) Focus is goed maar té is té! Als jij dus je aandacht zo fel richt op dat ene ding/persoon dat/die je zo graag wil hebben, zijn of bereiken dat je vergeet te genieten van al wat er al is.

vb: je hebt een mega groot bedrijf maar je kinderen zijn "plots" groot geworden, je partner verdwenen en je hart slaat regelmatig een slag over.


7) Of ben jij een van die mensen die ervan overtuigd is dat je gewoon voorbestemd bent om in armoede te leven? vb: Je groot/ouders waren arm, dus zal jij ook arm zijn, en je kinderen jammer genoeg ook?


8) Het kan natuurlijk ook zijn dat je op een bepaalde plaats geboren bent en dat jouw leven sterk beïnvloed wordt door de plaatselijke politiek of cultuur, sociale leven. Die invloed is niet persoonlijk van aard, eerder op de massa gericht. vb: je denkt omdat je in een bepaald continent bent geboren dat je enkel de kansen hebt die er zijn voor die bepaalde plaats/streek.


9) Diep vanbinnen bewaar je een lading schuldgevoelens (bewust of onbewust) die ervoor zorgen dat jij vind dat je niet van het leven mag genieten. Dat je geen recht hebt op vreugde. vb: Een gescheiden ouder die hierdoor (onbewust) schuldgevoel naar het kind met zich meedraagt. Dit belemmerd jouw plezier in het leven.


10) Als jij geleerd hebt dat je van alles krijgt om je gelukkig te maken. Hierdoor heb je niet geleerd dat een vreugdevolle houding van binnenuit moet opgewekt worden. vb : een kind dat van alles krijgt en later zichzelf van alles koopt en dan ontdekt dat het er niet gelukkiger van wordt.


Misschien heb jij jezelf hier ergens in herkent? Of misschien een ander ;-) ?

Het is nu eenmaal super belangrijk om de WAAROM te kennen. Waarom ervaar je armoede of tekorten in je leven?

Pas dan kan je het omkeren.

Neem je verantwoordelijkheid, geniet van wat er al wel is, wees dankbaar, vergeef ... Het zijn wijsheden zo oud als de straat.


Leef nu toch het leven waarvoor je geboren bent. Het is je geboorterecht !


Sinds enige tijd begeleid ik mensen met hun loopbaanvragen. De "Lotto-vraag" komt daar natuurlijk regelmatig aan bod.

Wat ik daar echter merk is dat er nog zoveel mensen zomaar "wat aanmodderen" . Na het studeren, is het werken en pensioen zeker? Jammer he!

Het leven is NU! Het proces van begin tot het einde, als je sterft. Dat heet LEVEN. En niet aanmodderen ;-)


Naast de loopbaanbegeleiding ben ik er vooral ook voor de mensen die wel klaar zijn om hun teugels in handen te nemen. Om zichzelf eens onder de loep te nemen en de kansen te ontdekken die er ook voor hen klaarliggen.

Voor degene die zichzelf de vraag stellen WIE BEN IK en WAT WIL IK, neem eens een kijkje op de website naar het STARTERS TRAJECT of voor degene die al verder staan in hun zoektocht en dieper willen duiken, zichzelf willen leren coachen (een skill die we in de toekomst allemaal onder de knie zullen moeten krijgen) bekijk het VIP TRAJECT.


Alle trajecten doe ik in samenwerking met mijn paarden. Zij zijn de grootste leermeesters die jij je kan inbeelden. Puur en eerlijk. Ook wel eens confronterend om in die paardenspiegel te kijken.


Wil je graag al eens jouw persoonlijke verhaal aan me kwijt? Ik maak graag tijd voor jou!


Veel liefs

Tania


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page