5 redenen waarom langdurige werkloosheid zware psychische gevolgen kan hebben

Hoe mooi zo het zijn als we allemaal zonder oordeel zouden zijn ... helaas.
Als iemand geruime tijd op zoek is naar een job, is men snel met het bedenken van allerlei redenen die hieraan ten grondslag liggen.
Langdurige werkloosheid is echter niet hetzelfde als een "langgerekte vakantie."
“Studies tonen aan dat mensen die lang thuis zitten heel vaak af te rekenen krijgen met mentale problemen”, weet Ernst Koster, professor psychologie verbonden aan de UGent. “De stress en onzekerheid in zo’n situatie zijn niet te onderschatten.”
1) Als jouw job bepaald hoeveel jij waard bent
Ook al heb je geen zin in die wekelijkse vergaderingen met je team of ben jij jouw baas al eens hartstikke beu ... als jij je job verliest , moet je hier even van bekomen.
“Je job bepaalt in belangrijke mate je identiteit”, volgens prof. Ernst Koster. “Je haalt er betekenis, voldoening en eigenwaarde uit." Raak je je werk kwijt, dan kan je het ervaren alsof je een stuk van jezelf verliest .
2) Als angsten je keuzes bepalen
De vragen die snel oprijzen na een ontslag : "Kan ik het financieel nog aan? - Dient er zich wel een nieuwe opportuniteit aan? - Moet ik weer terug naar dezelfde job als vóór mijn ontslag of moet ik iets anders kiezen? - Wat dan? Wat zou ik echt willen? - Hoe moet ik nu de job vinden die bij me past?
Z'n vragen geven heel wat stress. Hoe langer je werkzoekend bent, hoe meer stress.
3) Als je gewoon bent dat anderen jou leiden
Je werk zorgt ervoor dat je leven gestructureerd verloopt. Je moet opstaan op een bepaald uur en zo krijg je zaken gedaan.
Plots moet je dan al die vrij gekomen uren zelf invullen, dit maakt veel mensen onrustig. Dat heeft dan weer een invloed op je stemming.”
4) Als je "fouten maken" gelijk stelt aan "mislukken of falen"
Als je wekelijks gaat solliciteren, zonder succes, kan je gemakkelijk aan jezelf beginnen twijfelen. "Wat doe ik verkeerd? Ben ik niet ervaren genoeg? Volstaat mijn diploma niet? Ben ik niet goed genoeg?" Elke "NEE" kan op de duur aanvoelen als een persoonlijke afwijzing.
Als je hier op mentaal "negatieve" manier mee omgaat, als je gaat piekeren dus, kan dit lijden tot psychologische klachten, zoals een depressie.
5) Als je denkt alles alleen te moeten kunnen
"Heb je ondertussen al werk gevonden? Misschien weet ik iets voor je. Ga eens praten met die of die." Veel langdurige werklozen hebben het moeilijk met zulke "bemoeizieke" opmerkingen. Het bevestigd hun gevoel van "ik kan het niet alleen" , "Ik doe het niet goed genoeg". Terwijl je net sterk in jezelf moet geloven als je jouw toekomstige werkgever wil overtuigen.
Hierdoor gaan ze zich terugtrekken uit het sociale leven.
Mogelijks zie jij jezelf stilaan enkel als werkloze. Alsof dat het enige kenmerk is dat jou typeert. Er is niet veel meer over van de persoon die je dacht te worden toen je kind was.
(bron : De Morgen)